Siirry pääsisältöön

Patongit


Helpot patongit yleiskoneella

  • 1 pussi kuivahiivaa

  • 1 rkl sokeria

  • 5 dl lämmintä vettä

  • 10 dl vehnäjuhoja

  • 3 rkl öljyä

  • 2 tl suolaa

  1. Laita kulhoon lämmitetty vesi, sokeri ja kuivahiiva, sekoita.

  2. Lisää jauhot, öljy ja lisää suola päällimmäiseksi.

  3. Sekoita taikinaa, niin kauan, että ei enää tartu sormiin ja siitä muodostuu "pallo".  Tarvittaessa lisää jauhoja pieni määrä kerrallaan. Pääasia, että ei enää tartu sormiin ja kulho näyttää lähes puhtaalta.

  4. Kun taikina on kiinteä pallo anna koneen vaivata taikinaa n. 7-10 min.

  5. Kumoa taikina pöydälle ja muotoile käsin tiukka ja kiinteä pallo.

  6. Öljyä taikinakulho ja laita taikina kulhoon pohjapuoli ylöspäin, pyöräytä taikinaa ja käännä ympäri kulhossa (ei tartu kulhoon), peitä liinalla ja laita hellan päälle nousemaan. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi.

  7. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen,

  8. Taikinan noustua painele taikina alas ja kumoa pöydälle.

  9. Muotoile taikina käsin suorakaiteen muotoiseksi. Voit käyttää myös kaulinta.

  10. Jaa taikina kolmeen osaan ja rullaa pitkiltä reunoilta patongiksi ja nipistele sauma kiinni.

  11. Voitele kananmunalla (ei pakollista).

  12. Tee viillot.

  13. Laita patongit uuniin ja aseta  uunin pohjalle metalliastiaan kuumaa vettä n.1dl ja suihkauta suihkepullosta vettä patonkien päälle. Auttaa rapean kuoren muodostumisessa.

  14. Paista n. 25-30 min. (Ei tarvitse nostatusta)

Vinkki: Kun olet leikannut taikinalevyn kolmeen osaan, voit tässä vaiheessa laittaa haluamasi täytteen. Esim. valkosipulia, juustoraastetta, tuorejuustoa, yrttejä ym.

Taikina valmiina levitykseen
Taikina jaettuna kolmeen osaan
Muotoillut patongit

Leikkauspinta


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Keikauskakku

 Keikauskakku on varmaankin sellainen"retrokakku". Mitä se haittaa?!?! Ei yhtään mitään. Monesti "retro"-ohjeet ovat todella hyviä ja käytännöllisiä. Keikauskakku on siitä hyvä, että siihen käy ihan mitkä tahansa hedelmät. Itse käytän ihan tavallista alumiinista pyöreää kakkuvuokaa. Tässä ohje mitä itse käytän. 3 kananmunaa 2 dl sokeria 4 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 1 dl nestettä (maitoa, ananaspurkin mehu, kerma, vesi, kahvi ym.) 150 g sulatettua voita. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vehnäjauho ja leivinjauhe. Lisää neste ja sulatettu voi. Sekoita. Vuokaan: n. 50 g voita (palasina tai juustohöylällä otettuja ohuita lastuja) n. 1 dl fariinisokeria hedelmiä: omenaa, luumua, ananasta, persikkaa, säilöttyjä kirsikoita ym. Voitele kakkuvuokan reunat ja jauhota. Pohjaa ei tarvitse voidella. Laita vuokan pohjalle voi palasia sinne tänne. Ripottele fariinisokeri vuokaan. Peitä vuokan pohja valitsemillasi hedelmillä. Kaada kakkutaikina hedelmien päälle ja t

SlowTV ja Helix-neulonta / SlowTV and Helix knitting

  Viime viikolla ei tullut kirjoitettua mitään. Olkapää kipuili siihen malliin, että näppäimistön näpyttelykin sattui. Sitten sain jostakin flunssan ja olo on ollut aika voimaton ja väsynyt. Sain koronarokotteen 14.4.21 mutta tuskin se vaikuttaa tähän flunssaan. 18.4 alkoi SVT lähettää jo kolmantena vuotena peräkkäin suurta hirvivaellusta (Stora Älgvandringen) Ruotsista. Hirvet ovat vaeltaneet kesälaitumille jo tuhansien vuosien ajan tätä samaa reittiä Pohjois- Ruotsissa Ångermanälven alueella. Lähetys jatkuu 9.5 asti mutta saattaa jatkua pitempäänkin. Viime vuonna taidettiin lähetystä jatkaa useammankin kerran, kun katsojat sitä toivoivat. Tätä kutsutaan slowTV:ksi, koska kaikki tapahtuu luonnon ehdoilla ja on live seurantaa. Metsästä löytyy 29 kameraa ja kaapeleita on vedetty 17 km. Muutama yökamerakin löytyy. Svenska Yle areenasta kun seuraa ( tästä linkistä ) ei pysty kelaamaan taaksepäin mutta jos seuraa SVT:n puolelta ( tästä linkistä )  pääsee katsomaan edellisten päivien lähety

Riddari, appelsiinijuustokakku ja lihapiirakka / Riddari, orangecheesecake and meatpie

  Aloitetaan Riddari villapuserosta. Vihdoinkin se on valmis ja omistaja todella tyytyväinen. Onneksi kuvat otettiin lankalauantaina auringon paistaessa, sen jälkeen ei ole aurinko juuri näyttäytynyt.  Kyllä kannattaa ottaa paidan saajasta tarkat mitat, tästä tuli juuri sopiva, ei liian löysä, eikä tiukka. Ohjeesta otin koon XXL- silmukka- ja lankamäärät + 1 kerä ylimääräistä joka väriä. Vihaan sitä käsitöissä, että pitää miettiä koko ajan riittääkö lanka. Eihän kenelläkään ole samanlainen käsiala käsitöissä, joillakin on tiukempi ja toisilla löysempi ja se määrää myös langan menekkiä.  Ohjeesta poiketen tein niskaan lyhennettyjä kierroksia, näin erottaa puserosta kumpi on etu- ja kumpi takapuoli. Tämä ei erotu valmiista puserosta. Ohjeesta poikkesi myös hihojen pituus ja vartalon pituus. Hihojen pituus on M-koosta ja vartaloon lisäsin 9 cm enempi, mitä XXL-koossa oli. Harva meistä on täsmälleen ohjeiden mittojen mukainen. Tyttäreni sanoi, että puseron pitää olla niin pitkä, että kun k