Siirry pääsisältöön

Riddari, appelsiinijuustokakku ja lihapiirakka / Riddari, orangecheesecake and meatpie

 



Aloitetaan Riddari villapuserosta. Vihdoinkin se on valmis ja omistaja todella tyytyväinen. Onneksi kuvat otettiin lankalauantaina auringon paistaessa, sen jälkeen ei ole aurinko juuri näyttäytynyt. 

Kyllä kannattaa ottaa paidan saajasta tarkat mitat, tästä tuli juuri sopiva, ei liian löysä, eikä tiukka. Ohjeesta otin koon XXL- silmukka- ja lankamäärät + 1 kerä ylimääräistä joka väriä. Vihaan sitä käsitöissä, että pitää miettiä koko ajan riittääkö lanka. Eihän kenelläkään ole samanlainen käsiala käsitöissä, joillakin on tiukempi ja toisilla löysempi ja se määrää myös langan menekkiä. 

Ohjeesta poiketen tein niskaan lyhennettyjä kierroksia, näin erottaa puserosta kumpi on etu- ja kumpi takapuoli. Tämä ei erotu valmiista puserosta. Ohjeesta poikkesi myös hihojen pituus ja vartalon pituus. Hihojen pituus on M-koosta ja vartaloon lisäsin 9 cm enempi, mitä XXL-koossa oli. Harva meistä on täsmälleen ohjeiden mittojen mukainen. Tyttäreni sanoi, että puseron pitää olla niin pitkä, että kun kädet nostaa ylös, niin paljas selkä ei näy. Eihän sieltä paljas selkä näkyisikään, koska alle tulee muuta vaatetta 😀

Höyrykäsittely paidan viimeistelynä teki puserosta paljon pehmeämmän, rutut oikeni ja silmukat asettuivat nätisti paikoilleen. Puseron pistely väheni myös. Höyrykäsittelyn tein höyrysilitysraudalla niin, että en koskenut raudalla puseroon, rauta n. 0,5-1 cm korkeudella puserosta. Käsin sitten taputtelin puseron tasaiseksi. Kainaloiden kiinni neulomisen tein kolmen puikon tekniikalla.

Nyt on sitten tyhjä tunne ja mietinnässä mitä seuraavaksi. Lankoja on yllin kyllin mutta ideat hukassa, kuten aina jonkin isomman työn jälkeen. Täytyy sanoa, että tämä pusero oli loppujen lopuksi helppo tehdä, kunhan tekee saajan mittojen mukaan.

---------------------------------------------------------------------------

Let's start from Riddari-sweater. Finally it's ready and I'm very pleased of the outcome as is the recipient. Luckily I took pictures on Saturday cause after that sun has been more or less hiding.

It's worth to take good measurements of the recipient. This sweater became just right size; not too big and neither too tight. From the pattern I used XXL-size for stitches and for total amount of yarn+ 1 extra skein of each color. I hate it that I need to start think in the end of project if there's enough yarn. Some have loose and some have tight style to knit and that also affects how much yarn you need.

Exception from pattern: I did short rows to neck, that way you can tell which is front side and what is back side. You don't notice it from the sweater. Sleeves length I took from size M. Length to under arm I added about 9 cm more what it was mentioned at size XXL. We are not all same size as in patterns. My daughter said it has to be that long that when you raise your arms your bare back doesn't show. Well, it wouldn't show cause you have to have other clothing under this sweater. 😀

I steamed this sweater which did good for this sweater. It turned out much more softer, all wrinkles straightened (doesn't pucker), stitches laid down nicely and found their place. It's not so prickly anymore. I used my steam iron so that it didn't touch the sweater, it was about 0,5-1 cm above. I tapped the sweater with hands. I used 3 needle technique to close the armholes.

Now I'm having empty feeling and I'm thinking what to do next. I do have yarns but missing ideas. This happens every time after I finish bigger projects. I need to say that this sweater was quite easy to make, just remember to take good measurements from the recipient.


Lanka/Yarn : Istex Léttlopi
 9427 Rust
0005 Black Heather
 1404 Turquoise
 0086 Light Beige Heather

Kevään ensimmäiset kukat pihalla. (3.4.21)

First spring flowers at my yard. (3.4.21)





Appelsiinijuustokakku / Orange cheesecake

Ohje on K-ruoka resepteistä. Seuraavan kerran muokkaan ohjetta niin, että ei jää jämiä. Tässä ohjeessa käytettiin paljon Pirkan tuotteita, mitä minulla ei ollut käytettävissä, joten jämiä jäi ja inhoan sitä, että kaikkea jää pikkuisen yli. En tehnyt kandeerattuja appelsiinin kuoria koristeeksi, vaan siivutin appelsiinin ja saksilla leikkasin valkoiset osat pois. Ensiksi kauhistuin kiilteen laittamisen yhteydessä, että ne appelsiinisiivut nousivat pintaan mutta sitten ajattelin, että eihän ne muuten olisi sieltä kiilteen alta näkyneetkään, joten kauhistus muuttuikin tyytyväisyydeksi. Puolitin myös sokerin määrän. Ihanan raikas ja sopivan kirpeä juustokakku. 

Recipe is from K-ruoka recipies site. Next time I'm going to change the recipe so that I don't have lot's of left overs from ingredients. Ingredients I already had at home were from different manufacturer than in recipe so there were left overs and I hate it. I didn't make candied orange-peels, Instead I sliced orange and cut the white part away with scissors. When I poured the glaze on the cheesecake I was horrified cause the slices started to float but then I thought that they wouldn't have shown at all if they stayed down. Horror turned to satisfaction after all. I used half the amount of sugar. This is really fresh and little tangy cheesecake.


Peltilihapiirakka / Meatpie

Lapsuuden herkku: peltilihapiirakka. Tämä ohje on myös K-ruoka resepteistä. Laitoin 700g jauhelihaa. Ohjeen mukaisella määrällä olisi ollut aika littana. Lisämausteeksi laitoin vajaan teelusikallisen Poppamiehen Ahjo-chilikastiketta. Tämä syötiin aika nopeasti loppuun, koska oli niin hyvää. Ensimmäisen kerran tein, eikä varmaan jää viimeiseksi kerraksi.

Delicacy from the childhood: meatpie. This recipe is also from K-ruoka-site. I used 700g minced meat instead of 400g (with 400g it would have become too flat). I added little less than teaspoon Poppamies Ahjo-chilisauce. This was eaten quite fast, cause it was so good. I made this first time and it's not the last time I'm going to do it.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Keikauskakku

 Keikauskakku on varmaankin sellainen"retrokakku". Mitä se haittaa?!?! Ei yhtään mitään. Monesti "retro"-ohjeet ovat todella hyviä ja käytännöllisiä. Keikauskakku on siitä hyvä, että siihen käy ihan mitkä tahansa hedelmät. Itse käytän ihan tavallista alumiinista pyöreää kakkuvuokaa. Tässä ohje mitä itse käytän. 3 kananmunaa 2 dl sokeria 4 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 1 dl nestettä (maitoa, ananaspurkin mehu, kerma, vesi, kahvi ym.) 150 g sulatettua voita. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vehnäjauho ja leivinjauhe. Lisää neste ja sulatettu voi. Sekoita. Vuokaan: n. 50 g voita (palasina tai juustohöylällä otettuja ohuita lastuja) n. 1 dl fariinisokeria hedelmiä: omenaa, luumua, ananasta, persikkaa, säilöttyjä kirsikoita ym. Voitele kakkuvuokan reunat ja jauhota. Pohjaa ei tarvitse voidella. Laita vuokan pohjalle voi palasia sinne tänne. Ripottele fariinisokeri vuokaan. Peitä vuokan pohja valitsemillasi hedelmillä. Kaada kakkutaikina hedelmien päälle ja t

SlowTV ja Helix-neulonta / SlowTV and Helix knitting

  Viime viikolla ei tullut kirjoitettua mitään. Olkapää kipuili siihen malliin, että näppäimistön näpyttelykin sattui. Sitten sain jostakin flunssan ja olo on ollut aika voimaton ja väsynyt. Sain koronarokotteen 14.4.21 mutta tuskin se vaikuttaa tähän flunssaan. 18.4 alkoi SVT lähettää jo kolmantena vuotena peräkkäin suurta hirvivaellusta (Stora Älgvandringen) Ruotsista. Hirvet ovat vaeltaneet kesälaitumille jo tuhansien vuosien ajan tätä samaa reittiä Pohjois- Ruotsissa Ångermanälven alueella. Lähetys jatkuu 9.5 asti mutta saattaa jatkua pitempäänkin. Viime vuonna taidettiin lähetystä jatkaa useammankin kerran, kun katsojat sitä toivoivat. Tätä kutsutaan slowTV:ksi, koska kaikki tapahtuu luonnon ehdoilla ja on live seurantaa. Metsästä löytyy 29 kameraa ja kaapeleita on vedetty 17 km. Muutama yökamerakin löytyy. Svenska Yle areenasta kun seuraa ( tästä linkistä ) ei pysty kelaamaan taaksepäin mutta jos seuraa SVT:n puolelta ( tästä linkistä )  pääsee katsomaan edellisten päivien lähety