Siirry pääsisältöön

Tee-se-itse sukkablokki ja Hobbii tilaus / DIY sock blockers and Hobbii order

 

En ole koskaan pingoittanut sukkia. Olen aina sanonut, että kyllä ne jalassa muotoutuu 😁 Muutan käsitystäni nyt tämän jälkeen. 
Vuosia sitten törmäsin netissä sukkablokkeihin, jotka oli itse tehty. Siitä se ajatus sitten lähti. Myynnissä olevat sukkablokit ovat mielestäni aika kalliita, joten miksi ostaa, jos itse tekemällä pääsee halvemmalla? Ostin Biltemasta kaksi ohutta leikkuulautaa, maksoivat 3,80€. Otin malliksi yhden oman käytössä jo olleen sukan ja piirsin ääriviivat pahville ja leikkasin siitä mallin. Älä missään nimessä piirrä suoraan leikkuulautaan, vaan tee "kaava"!!! Pahvikaavaa käyttäen piirsin tussilla leikkuulautaan sukan kuvan. (Leikkuulaudasta saa juuri koon 41 sukkablokin). Viilsin mattopuukolla viivoja pitkin (en jaksanut painaa puukkoa läpi asti) ja saksilla siten uraa pitkin leikkasin "sukan" irti. Helppo homma. Toiselle leikkuulaudalle sama käsittely, paitsi käytin nyt valmista sukkablokkia kaavana ja leikkasin viivojen sisäpuolelta. Tein myös rei'ittäjällä ripustusreiän. Sopivasti sain valmiiksi pitsisukat, joten pääsin kokeilemaan pingoitusta.

Ero pingoitetun sukan ja pingoittamattoman on huomattava. Pingoitetusta tuli pehmeä, kauniimpi ja siinä on tasaisempi pinta. Luulen, että en kuitenkaan käytä pingoitusta villasukkiin, joissa on esim. varressa kirjoneuletta ja nilkan kohdalla resori. Resori lisää kirjoneulesukassa istuvuutta ja se ehkä venyisi liikaa pingoituksessa. Ehkä siihen tarvitsisi kapeamman sukkablokin.
---------------------------------------------------------------------------
I have never used sock blockers. I've always said that socks do find their shape when wearing them 😁
I'm going to change my opinion after this.
Years ago I saw somewhere that you can use thin chopping boards to make your own sock blockers and I remembered that when I saw these thin blue chopping boards at shop. They were bargain, only 3,80€ for a pair. Sock blockers are quite expensive if you buy them from yarnshop. For cardboard pattern I took one of my already used knitted sock and drew the lines. I used cardboard pattern to draw sock's shape on chopping board. I used utility knife to cut through lines (not enough strength to press the knife all the way through chopping board), I finished cutting with scissors. Very easy job. I used ready cut blocker as pattern for the second board. I also added hanging hole with puncher. I just finished  lacy socks so I could try my new blockers.

Difference between blocked and unblocked is huge. Blocked sock became soft, prettier and surface became even. I think that this method is not suitable for socks which have stranded knitting on upper ankle and ribbing at the lower ankle part. Ribbing at the lower part of cuff adds extra fit for stranded socks and it would stretch too much if blocked. That's only my thought. Maybe that kind of socks would need more narrow blocker.
Pahvimalli ja valmiit sukkablokit .
 Cardboard pattern and cut chopping boards.

Alla olevassa kuvassa pingoitetun ja pingoittamattoman ero.
Picture below you can see the difference.
Sea steps sukat/socks
Lanka/Yarn: Novita Venla väri/color 182
2,5mm puikot/needles
72s/sts aloituksessa/in the beginning
Muokkasin sukan ohjetta, että sain kuvion asettumaan keskelle jalkapöytää kantapään kutomisen jälkeen. Kantapään tein samalla lailla kuin kaikissa muissakin sukissa.

I changed the pattern so I could get the lace pattern in the middle of  instep after knitting the heel as I always knit it. So I didn't follow the pattern with this part. Pattern for socks
Sukka pingoituksessa / Blocking sock.

Hobbii tilaus/Hobbii order

Aikaisemmassa postauksessa kirjoitin siitä, että paikallisesta lankakaupasta ei ollut myynnissä pitkiä ja paksumpia pyöröpuikkoja. Tilasin pyöröpuikkoja Hobbiilta. Tuli sieltä sitten mukaan pääsiäisalennusmyynnistä muutama lankakeräkin. Puikkojen hinta oli 2,30- 3,05€, eli todella halpa verrattuna kivijalkakauppaan. 

In earlier post I wrote that our local yarn-shop didn't have thick and over 80cm circular needles. I ordered circular needles from Hobbii. Of course I also bought couple yarns from their Easter-sale. Needles were 2.30- 3,05€, that I would say cheap!


Alla olevassa kuvassa myös karkki, joka tulee aina Hobbiilta tilauksen mukana.
In the picture you'll see candy, which Hobbii always adds in their order.
Sitten lankoihin. Ostin puuvillalankaa. 
I bought cotton yarn.
Cotton Kings 8/4. 01 white, soft print 207 Red, soft print 208 Juicy Orange, soft print 220 Lemon.


Ostin alennuksesta myös tällaista akryylilankaa. Ihastuin väriin. En meinannut uskoa, että tämä on akryylia. Todella pehmeää ja kuin silkkiä.

I bought this premium acrylic yarn cause I liked the color. Hard to believe that it's acrylic, it's so soft and silky.

Hobbii laittaa tilauksen mukaan aina jonkin pienen yllätyksen. Tällä kertaa sieltä tuli neulakotelo.

Hobbii is always adding some kind of surprise with the order. This time they sent case for needles.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Keikauskakku

 Keikauskakku on varmaankin sellainen"retrokakku". Mitä se haittaa?!?! Ei yhtään mitään. Monesti "retro"-ohjeet ovat todella hyviä ja käytännöllisiä. Keikauskakku on siitä hyvä, että siihen käy ihan mitkä tahansa hedelmät. Itse käytän ihan tavallista alumiinista pyöreää kakkuvuokaa. Tässä ohje mitä itse käytän. 3 kananmunaa 2 dl sokeria 4 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 1 dl nestettä (maitoa, ananaspurkin mehu, kerma, vesi, kahvi ym.) 150 g sulatettua voita. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vehnäjauho ja leivinjauhe. Lisää neste ja sulatettu voi. Sekoita. Vuokaan: n. 50 g voita (palasina tai juustohöylällä otettuja ohuita lastuja) n. 1 dl fariinisokeria hedelmiä: omenaa, luumua, ananasta, persikkaa, säilöttyjä kirsikoita ym. Voitele kakkuvuokan reunat ja jauhota. Pohjaa ei tarvitse voidella. Laita vuokan pohjalle voi palasia sinne tänne. Ripottele fariinisokeri vuokaan. Peitä vuokan pohja valitsemillasi hedelmillä. Kaada kakkutaikina hedelmien päälle ja t

SlowTV ja Helix-neulonta / SlowTV and Helix knitting

  Viime viikolla ei tullut kirjoitettua mitään. Olkapää kipuili siihen malliin, että näppäimistön näpyttelykin sattui. Sitten sain jostakin flunssan ja olo on ollut aika voimaton ja väsynyt. Sain koronarokotteen 14.4.21 mutta tuskin se vaikuttaa tähän flunssaan. 18.4 alkoi SVT lähettää jo kolmantena vuotena peräkkäin suurta hirvivaellusta (Stora Älgvandringen) Ruotsista. Hirvet ovat vaeltaneet kesälaitumille jo tuhansien vuosien ajan tätä samaa reittiä Pohjois- Ruotsissa Ångermanälven alueella. Lähetys jatkuu 9.5 asti mutta saattaa jatkua pitempäänkin. Viime vuonna taidettiin lähetystä jatkaa useammankin kerran, kun katsojat sitä toivoivat. Tätä kutsutaan slowTV:ksi, koska kaikki tapahtuu luonnon ehdoilla ja on live seurantaa. Metsästä löytyy 29 kameraa ja kaapeleita on vedetty 17 km. Muutama yökamerakin löytyy. Svenska Yle areenasta kun seuraa ( tästä linkistä ) ei pysty kelaamaan taaksepäin mutta jos seuraa SVT:n puolelta ( tästä linkistä )  pääsee katsomaan edellisten päivien lähety

Riddari, appelsiinijuustokakku ja lihapiirakka / Riddari, orangecheesecake and meatpie

  Aloitetaan Riddari villapuserosta. Vihdoinkin se on valmis ja omistaja todella tyytyväinen. Onneksi kuvat otettiin lankalauantaina auringon paistaessa, sen jälkeen ei ole aurinko juuri näyttäytynyt.  Kyllä kannattaa ottaa paidan saajasta tarkat mitat, tästä tuli juuri sopiva, ei liian löysä, eikä tiukka. Ohjeesta otin koon XXL- silmukka- ja lankamäärät + 1 kerä ylimääräistä joka väriä. Vihaan sitä käsitöissä, että pitää miettiä koko ajan riittääkö lanka. Eihän kenelläkään ole samanlainen käsiala käsitöissä, joillakin on tiukempi ja toisilla löysempi ja se määrää myös langan menekkiä.  Ohjeesta poiketen tein niskaan lyhennettyjä kierroksia, näin erottaa puserosta kumpi on etu- ja kumpi takapuoli. Tämä ei erotu valmiista puserosta. Ohjeesta poikkesi myös hihojen pituus ja vartalon pituus. Hihojen pituus on M-koosta ja vartaloon lisäsin 9 cm enempi, mitä XXL-koossa oli. Harva meistä on täsmälleen ohjeiden mittojen mukainen. Tyttäreni sanoi, että puseron pitää olla niin pitkä, että kun k