Siirry pääsisältöön

Uusi vuosi 2022 / New year 2022



 Toivottavasti tämä uusi vuosi on parempi kuin viime vuosi. Kesäkuusta 2021 asti olen joutunut käymään haavahoidossa 2 kertaa viikossa. Vanha leikkausarpi aukesi taas ilman mitään syytä nilkassa. Tämä on jo kolmas kerta 20 vuoden aikana. Eli kesä oli pilalla ja ei paljon huvittanut blogiakaan kirjoitella. Koitan aktivoitua blogin kirjoittamiseen enempi tänä vuonna. 

---------------------------------------------------------------------------

I hope this year is better than last year. From June 2021 I've been visiting wound care 2 in a week. Old surgical scar opened again for third time in 20 years on my ankle and not one doctor knows the reason. My summer was ruined and didn't have any lust to write this blog. I'll try to be more active with this blog.


Kirjoneule nurinpäin / Fair Isle inside out

Aloitin pitkän tauon jälkeen kutomaan kirjoneuletta, niin työn jälki oli aivan KAUHEAA! Muistin jostain lukeneeni, että kirjoneuleen voi neuloa nurinpäin ja tämä helpottaa langanjuoksujen kanssa ja jälki on paljon tasaisempaa ja ei kiristä. Pakkohan se oli kokeilla ja en taida enää muulla tavoin kirjoneuleita kutoa. Miksi en ole aikaisemmin kokeillut?!?!? Suosittelen kokeilemaan.

-------------------------------------------------------------------------

After a long pause from fair isle knitting my knitting looked HORRIBLE! I remembered that I've read somewhere that you can knit fair isle inside out. That helps with even floats and your work doesn't pucker and stitches are more even. I had to try it and I have to say...I'll never return back :)  Why haven't I tried it before?!??! I recommend to try it.

Tältä työ näyttää kun kudot sitä.  Langanjuoksujen sidonnat on tehty joka 3-4 silmukka / 
This is how it looks when you're knitting it. Binding floats are done every 3-4th stitch.
Tältä työ näyttää oikein päin, uskomatonta! /
This is how it looks from right side, amazing!

Netistä löytyy aika vähän suomeksi tietoa mutta tarpeeksi :) Ei ole vaikeaa. Jos teet esim. sukkia, niin resori, kantapää ja kärkiosa tehdään normaalisti, työ oikein päin. Muutoin käännät vain oikean puolen sisäänpäin ja neulot edelleen oikeaa mutta takimmaisella puikolla vastapäivään. Minulla Selbudeath-sukka on tässä nyt pyöröpuikolla.
Englanniksi löytyy enempi tietoa. Kirjoneule on englanniksi stranded knitting, fair isle, colorwork knitting.
Tässä linkki suomenkieliseen videoon. https://www.youtube.com/watch?v=2aczkWgNs8k

Mielenkiinnolla odotan jalkapöydän kavennuksia, pitääköhän ne tehdä päinvastoin kuin normaalisti?!? Kokeilemallahan sen tietää. Kerron myöhemmin.

-----------------------------------------------------------------------

You can find help for this technique from internet :) This isn't hard to do. If you are knitting socks, with  cuff, heel and toe you'll knit like before; right side upside. Otherwise you just turn your work inside out and continue knitting with stockinette but counter clockwise from the needle you have further from you. I'm using circular needles with this Selbudeath sock.

Lets see how I manage the decreasing in gusset, are they done also differently?!?! Well, you don't know it if you don't try it. I'll tell when I've tried.


Viime vuoden töitä / From last year

Joitakin käsitöitä mitä tein viime vuonna. Oli paljon muutakin, mutta unohdan kuvata. Tein paljon sukkia ja pipoja ja vauvan nuttuja, joista ei ole kuvia. Pari vauvan peittoakin tein.

------------------------------------------------------------------------

Here's few things I've done last year. There was much more but I'm always forgetting to take a picture. I made lots of socks, beanies, baby jackets, couple blankets for babies.






Kissan leluja jämälangoista (kissanminttua sisällä) / Cat toys from left over yarns (catnip inside)






Pakolliset kissakuvat / Mandatory cat picture

Meidän 20v Arttu-poika / Our 20 years old Arttu-boy 

Seppo-neiti sai joululahjan / Ms. Seppo got x-mas present





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Keikauskakku

 Keikauskakku on varmaankin sellainen"retrokakku". Mitä se haittaa?!?! Ei yhtään mitään. Monesti "retro"-ohjeet ovat todella hyviä ja käytännöllisiä. Keikauskakku on siitä hyvä, että siihen käy ihan mitkä tahansa hedelmät. Itse käytän ihan tavallista alumiinista pyöreää kakkuvuokaa. Tässä ohje mitä itse käytän. 3 kananmunaa 2 dl sokeria 4 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 1 dl nestettä (maitoa, ananaspurkin mehu, kerma, vesi, kahvi ym.) 150 g sulatettua voita. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vehnäjauho ja leivinjauhe. Lisää neste ja sulatettu voi. Sekoita. Vuokaan: n. 50 g voita (palasina tai juustohöylällä otettuja ohuita lastuja) n. 1 dl fariinisokeria hedelmiä: omenaa, luumua, ananasta, persikkaa, säilöttyjä kirsikoita ym. Voitele kakkuvuokan reunat ja jauhota. Pohjaa ei tarvitse voidella. Laita vuokan pohjalle voi palasia sinne tänne. Ripottele fariinisokeri vuokaan. Peitä vuokan pohja valitsemillasi hedelmillä. Kaada kakkutaikina hedelmien päälle ja t

SlowTV ja Helix-neulonta / SlowTV and Helix knitting

  Viime viikolla ei tullut kirjoitettua mitään. Olkapää kipuili siihen malliin, että näppäimistön näpyttelykin sattui. Sitten sain jostakin flunssan ja olo on ollut aika voimaton ja väsynyt. Sain koronarokotteen 14.4.21 mutta tuskin se vaikuttaa tähän flunssaan. 18.4 alkoi SVT lähettää jo kolmantena vuotena peräkkäin suurta hirvivaellusta (Stora Älgvandringen) Ruotsista. Hirvet ovat vaeltaneet kesälaitumille jo tuhansien vuosien ajan tätä samaa reittiä Pohjois- Ruotsissa Ångermanälven alueella. Lähetys jatkuu 9.5 asti mutta saattaa jatkua pitempäänkin. Viime vuonna taidettiin lähetystä jatkaa useammankin kerran, kun katsojat sitä toivoivat. Tätä kutsutaan slowTV:ksi, koska kaikki tapahtuu luonnon ehdoilla ja on live seurantaa. Metsästä löytyy 29 kameraa ja kaapeleita on vedetty 17 km. Muutama yökamerakin löytyy. Svenska Yle areenasta kun seuraa ( tästä linkistä ) ei pysty kelaamaan taaksepäin mutta jos seuraa SVT:n puolelta ( tästä linkistä )  pääsee katsomaan edellisten päivien lähety

Riddari, appelsiinijuustokakku ja lihapiirakka / Riddari, orangecheesecake and meatpie

  Aloitetaan Riddari villapuserosta. Vihdoinkin se on valmis ja omistaja todella tyytyväinen. Onneksi kuvat otettiin lankalauantaina auringon paistaessa, sen jälkeen ei ole aurinko juuri näyttäytynyt.  Kyllä kannattaa ottaa paidan saajasta tarkat mitat, tästä tuli juuri sopiva, ei liian löysä, eikä tiukka. Ohjeesta otin koon XXL- silmukka- ja lankamäärät + 1 kerä ylimääräistä joka väriä. Vihaan sitä käsitöissä, että pitää miettiä koko ajan riittääkö lanka. Eihän kenelläkään ole samanlainen käsiala käsitöissä, joillakin on tiukempi ja toisilla löysempi ja se määrää myös langan menekkiä.  Ohjeesta poiketen tein niskaan lyhennettyjä kierroksia, näin erottaa puserosta kumpi on etu- ja kumpi takapuoli. Tämä ei erotu valmiista puserosta. Ohjeesta poikkesi myös hihojen pituus ja vartalon pituus. Hihojen pituus on M-koosta ja vartaloon lisäsin 9 cm enempi, mitä XXL-koossa oli. Harva meistä on täsmälleen ohjeiden mittojen mukainen. Tyttäreni sanoi, että puseron pitää olla niin pitkä, että kun k