Siirry pääsisältöön

Elämä On Runo - peitto / Life Is a Poem - blanket

 Mihin taas olenkaan ryhtynyt?!?! "Elämä on runo" on neulottu/kudottu peitto, jossa on 7 erilaista palaa. Peitto suunniteltiin Novitan 90-v juhlavuoden kunniaksi 2018. Peiton on suunnitellut Sari Åström. Jokaiseen palaan kuuluu myös runo.

En ole koskaan kutonut neliöitä, joten taas opin uutta. En suosittele tätä peittoa aloittelijoille. Varsinkin silmukoiden lisäykset olivat vaikeita. Sinulla pitää olla kokemusta eri tavoilla tehdyistä silmukoiden lisäämisestä, koska ohjeessa neuvottu silmukoiden lisääminen ei välttämättä sovi sinulle. Etsi se oma tapasi tehdä lisäykset, että ei jää reikiä. Kädet ovat kovilla ruutuja tehdessä varsinkin kun vaihdat pyöröpuikon työhön. Muista venytellä/jumpata sormia aina välillä.

Ensimmäisessä ruudussa vasta viides yritys oli minusta riittävän hyvän näköinen. 

Kun saat ruudun valmiiksi, kastele se kunnolla upottamalla veteen, puristele enimmät vedet pois ja venyttele varovaisesti joka suuntaan, että silmukat asettuvat tasaisesti. Rullaa ruutu pyyhkeen sisälle ja väännä pyyhettä. Ruudusta tulee lähes kuiva. Pingoita! Minun ruuduistani tulee 24x24 cm kokoisia.

Tähän peittoon käytän Kotikulta Harmonia lankaa värit 908 (meleerattu tumman harmaa) ja 906 (sinapin keltainen). Puikot 4 mm sukkapuikot ja 4 mm pyöröpuikot. Langasta sen verran, että tuntuu ihan samalta kuin 7 veljestä ja roskia mukana myös yhtä paljon. Aivastelenkin ihan yhtä paljon kuin 7 veljestä lankaa käyttäessäni.

Lisään tähän postaukseen kuvat ruuduista sitä mukaa, kun valmistuvat.

Linkki ohjeeseen ✅Elämä on runo


---------------------------------------------------------------------------

What have I started again?!?! "Elämä on runo"(Life is a poem) is knitted blanket with 7 different squares. Blanket was designed by Sari Åström for Novita's 90 years celebration 2018. Every square comes with a poem, which I won't be translating to English.

I've never knitted squares so I learned something new again. I won't recommend this blanket for "newbies". Specially increasing stitches was difficult. You have to have experience with different kind of increases to find the right one for this project. Might be that the increases used in this pattern doesn't look good in your eyes. When you switch dpn-needles to circular needles I got pain in my fingers so remember to stretch your fingers now and then.

First square I knitted, 5th one was acceptable for me. It was those increases. Be careful not to leave holes. Or if you like holes keep going :) .

When your square is ready, wet it thoroughly soaking it in lukewarm water , squeeze gently the excess water off, stretch carefully to every direction to smoothen the stitches. Roll the square inside towel and twist it dry. PINN IT! My squares are 24x24 cm.

For this blanket I'm using Kotikulta Harmonia yarn colors 908 (graphite grey) and 906 (mustard yellow. 18stc/10cm. Needles I'm using are 4 mm dpn's and 4 mm circulars.

I'm adding photos of the finished squares in this post.

Link to pattern ✅ Elämä on runo


RUUTU 1 - Sydän lyö


"Sydämestä ei koskaan tiedä seistäkö hiljaa paikallaan ja odottaa vaiko juosta kohti ja perään?
Se värisee omia aikojaan kuin lehti jota tuulenpuuska hipaisee
Sydäntä kun etsii ei tiedä mitä etsii
Sydämen kun löytää, löytää avaimet kahteen porttiin: taivaan ja helvetin
Eikä missään lue kumpi on kumpi"
-Tommy Tabermann

RUUTU 2 - Aallot rannalla

Ihanat vaaleat pilvet liukuvat taivaalla.
Hiljaa ja lumoavasti laulaa ulappa. Aaltojen hyväilyistä hiekka on väsynyt. 
Tulisit aivan hiljaa tulisit juuri nyt
 -Saima Harmaja

RUUTU 3 - Viipyilevä valo


Tiesin, että tulet. 
Hiljaisuus sanoi sen minulle. 
Valo, joka siivilöityi koivikon lävitse, kuiskasi sen. 
Ja kun minä heräsin, säteili luminen maa ja syvän sinisen taivaan.
-Einari Vuorela

RUUTU 4 - Ruislintu


Ruislinnun laulu korvissani, 
tähkäpäiden päällä täysi kuu; 
kesä-yön on onni omanani, kaskisavuun laaksot verhouu. 
En ma iloitse, en sure, huokaa; 
mutta metsän tummuus mulle tuokaa, 
puunto pilven, johon päivä hukkuu,
siinto vaaran tuulisen, mi nukkuu, 
tuoksut vanamon ja varjot veen; 
niistä sydämeni laulun teen. 
Sulle laulan neiti, kesäheinä, 
sydämeni suuri hiljaisuus, 
uskontoni, soipa säveleinä, 
tammenlehvä-seppel vehryt, uus. 
En ma enää aja virvatulta, 
onpa kädessäni onnen kulta; 
pienentyy mun ympär' elon piiri; 
aika seisoo, nukkuu tuuliviiri; 
edessäni hämäräinen tie tuntemattomahan tupaan vie.
-Eino Leino




Pakollinen kissakuva 😻Mandatory cat picture

Meidän vanha-herra Arttu 22 vuotta tänä vuonna
Our old gentleman Arttu 22 years old this year


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Keikauskakku

 Keikauskakku on varmaankin sellainen"retrokakku". Mitä se haittaa?!?! Ei yhtään mitään. Monesti "retro"-ohjeet ovat todella hyviä ja käytännöllisiä. Keikauskakku on siitä hyvä, että siihen käy ihan mitkä tahansa hedelmät. Itse käytän ihan tavallista alumiinista pyöreää kakkuvuokaa. Tässä ohje mitä itse käytän. 3 kananmunaa 2 dl sokeria 4 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 1 dl nestettä (maitoa, ananaspurkin mehu, kerma, vesi, kahvi ym.) 150 g sulatettua voita. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vehnäjauho ja leivinjauhe. Lisää neste ja sulatettu voi. Sekoita. Vuokaan: n. 50 g voita (palasina tai juustohöylällä otettuja ohuita lastuja) n. 1 dl fariinisokeria hedelmiä: omenaa, luumua, ananasta, persikkaa, säilöttyjä kirsikoita ym. Voitele kakkuvuokan reunat ja jauhota. Pohjaa ei tarvitse voidella. Laita vuokan pohjalle voi palasia sinne tänne. Ripottele fariinisokeri vuokaan. Peitä vuokan pohja valitsemillasi hedelmillä. Kaada kakkutaikina hedelmien päälle ja t

SlowTV ja Helix-neulonta / SlowTV and Helix knitting

  Viime viikolla ei tullut kirjoitettua mitään. Olkapää kipuili siihen malliin, että näppäimistön näpyttelykin sattui. Sitten sain jostakin flunssan ja olo on ollut aika voimaton ja väsynyt. Sain koronarokotteen 14.4.21 mutta tuskin se vaikuttaa tähän flunssaan. 18.4 alkoi SVT lähettää jo kolmantena vuotena peräkkäin suurta hirvivaellusta (Stora Älgvandringen) Ruotsista. Hirvet ovat vaeltaneet kesälaitumille jo tuhansien vuosien ajan tätä samaa reittiä Pohjois- Ruotsissa Ångermanälven alueella. Lähetys jatkuu 9.5 asti mutta saattaa jatkua pitempäänkin. Viime vuonna taidettiin lähetystä jatkaa useammankin kerran, kun katsojat sitä toivoivat. Tätä kutsutaan slowTV:ksi, koska kaikki tapahtuu luonnon ehdoilla ja on live seurantaa. Metsästä löytyy 29 kameraa ja kaapeleita on vedetty 17 km. Muutama yökamerakin löytyy. Svenska Yle areenasta kun seuraa ( tästä linkistä ) ei pysty kelaamaan taaksepäin mutta jos seuraa SVT:n puolelta ( tästä linkistä )  pääsee katsomaan edellisten päivien lähety

Riddari, appelsiinijuustokakku ja lihapiirakka / Riddari, orangecheesecake and meatpie

  Aloitetaan Riddari villapuserosta. Vihdoinkin se on valmis ja omistaja todella tyytyväinen. Onneksi kuvat otettiin lankalauantaina auringon paistaessa, sen jälkeen ei ole aurinko juuri näyttäytynyt.  Kyllä kannattaa ottaa paidan saajasta tarkat mitat, tästä tuli juuri sopiva, ei liian löysä, eikä tiukka. Ohjeesta otin koon XXL- silmukka- ja lankamäärät + 1 kerä ylimääräistä joka väriä. Vihaan sitä käsitöissä, että pitää miettiä koko ajan riittääkö lanka. Eihän kenelläkään ole samanlainen käsiala käsitöissä, joillakin on tiukempi ja toisilla löysempi ja se määrää myös langan menekkiä.  Ohjeesta poiketen tein niskaan lyhennettyjä kierroksia, näin erottaa puserosta kumpi on etu- ja kumpi takapuoli. Tämä ei erotu valmiista puserosta. Ohjeesta poikkesi myös hihojen pituus ja vartalon pituus. Hihojen pituus on M-koosta ja vartaloon lisäsin 9 cm enempi, mitä XXL-koossa oli. Harva meistä on täsmälleen ohjeiden mittojen mukainen. Tyttäreni sanoi, että puseron pitää olla niin pitkä, että kun k